Třebíč vyslyšela prosbu o pomoc

V úterý 28. ledna obdržela třebíčská radnice žádost z partnerského města Yichang, o materiální pomoc. Yichang totiž leží v čínské provincii Hubei, kde před několika dny vypukla nákaza koronavirem 2019-nCov. V Číně je k dnešnímu dni nakaženo přes čtyři tisíce lidé, více než sto lidí už zemřelo.

V samotném Yichangu jsou nakaženy desítky lidí, dle úterních informací zatím jeden člověk nemoci podlehl. „Yichang nás požádal o zaslání zdravotnického materiálu, který nyní v Číně zoufale chybí. Jedná se zejména o jednorázové ochranné pomůcky, jako jsou obličejové roušky, pláště a zástěry, čepice, rukavice a také dezinfekční prostředky,“ uvedl starosta Třebíče Pavel Pacal.

O poskytnutí materiální pomoci ze strany města Třebíče bude jednat ještě zastupitelstvo

Rada města se dnes na svém zasedání usnesla, že doporučí zastupitelstvu města, které se bude konat zítra, tedy ve čtvrtek 30. ledna, aby schválilo poskytnout partnerskému městu Yichang materiální pomoc ve výši 50 tisíc za město Třebíč. „Třebíči přislíbil stejnou částku také Kraj Vysočina, který je partnerským krajem provincie Hubei. Budeme tedy kupovat ochranné pomůcky za celkem 100 tisíc korun. Pro představu je to asi 10.000 obličejových roušek, 150 jednorázových lékařských plášťů, dezinfikované přehozy na lůžka v rolích v celkové délce několika kilometrů, stovky latexových rukavic, asi 5 tisíc ochranných návleků na boty a jednorázových zástěr, desítky kilogramů dezinfekčního prostředku na bázi chloru, který se při virových epidemiích používá a desítky litrů dezinfekce na ruce,“ popsal konkrétní pomoc starosta Pacal.

Zapojit se může i veřejnost

„Už od úterního odpoledne se na nás obrátilo i několik občanů, zda by mohli finančně vypomoci. Peníze ale v Číně nechybí, proto prosí o materiální pomoc. Nabízíme tedy široké veřejnosti, která by chtěla pomoci v této vážné situaci, aby zakoupili tento jednorázový ochranný materiál, a my jej do našeho partnerského města budeme distribuovat společně s naší zásilkou,“ doplnil Pavel Pacal.

Věci mohou lidé nosit na třebíčskou radnici na Karlově náměstí do 7. února, poté budou naloženy k zásilce z radnice a distribuovány do Yichangu. Shromažďovat je bude tiskové oddělení, což je v prvním patře, naproti schodišti, v otevírací době úřadu.

Seznam jednorázových ochranných pomůcek pro občanskou pomoc:

Jednorázové obličejové roušky

Jednorázové lékařské čepice

Lékařské latexové rukavice

Jednorázové návleky na boty

Jednorázové chirurgické ochranné pláště

Dezinfikované roušky 75 x 90 cm

 Informace o koronaviru 2019-nCov na stránkách Ministerstva zdravotnictví ZDE

Zdroj: www.trebic.cz

Napsat komentář